Bent u klaar voor de start met Cargo-XML?

De luchtvrachtindustrie is van nature een dynamische industrie. Er is een doorlopende en toenemende (elektronische) interactie tussen partijen, zowel binnen de industrie, onder bijvoorbeeld shippers, expediteurs en vervoerders, als onder partijen die te maken hebben met douane en regulerende instanties. Om acceptatie en invoering van communicatiestandaarden te vereenvoudigen, heeft IATA Cargo-XML ontwikkeld; Cargo-XML is flexibel, makkelijk te gebruiken, zeer compatibel en aanpasbaar. Cargo-XML zal Cargo-IMP vervangen, dat al bijna vier decennia dienstgedaan heeft voor de luchtvaartindustrie.


 

Nu is het tijd om te onderzoeken

Natuurlijk gebeurt het overstappen van de ene standaard naar de andere niet in een keer. Verschillende bedrijven gebruiken de nieuwe standaard al en er zijn er nog meer die hem in gebruik zullen gaan nemen. Volgens de planning zal het IATA Cargo-IMP handboek aan het eind van 2014 ten einde komen. De twee standaarden zullen enige tijd naast elkaar voortbestaan, maar veranderingen aan IATA standaard EDI berichten zullen na 2014 alleen in de IATA XML berichten gedaan worden. Nieuwe berichten worden alleen in Cargo-XML formaat ontwikkeld. Het is tijd om uw bedrijf klaar te maken voor deze overgang!

Zal uw bedrijf baat hebben bij het aanvaarden van deze nieuwe standaard?

Naar alle waarschijnlijkheid is dit het geval, omdat deze standaard veel sneller geïmplementeerd wordt en makkelijker te onderhouden is. IATA Cargo-XML helpt ook het samenwerken met douane, veiligheid en regulerende instanties en maakt de implementatie en aanvaarden van de e-Cargo initiatieven, zoals de electronische luchtvrachtbrief (e-AWB) of e-Freight makkelijker. Als u op dit moment software gebruikt voor het uitwisselen van data of als u overweegt die te implementeren, dan loont het misschien om de Cargo-XML capaciteiten na te gaan; dat zou uw uitvoering efficienter kunnen maken.

Begin vandaag met de overgang of het implementatieproject

Het eind van 2014 lijkt misschien nog ver weg, maar waarom zou u wachten voor u gaat profiteren van de voordelen die Cargo-XML u gaan brengen? Hier zijn de drie belangrijkste punten waar u op moet letten als u begint.

– Interne organisatie
Zijn de interne belanghebbenden ervan op de hoogte dat de overgang plaatsvindt? Welke systemen zijn er voor al uw luchtvaartgerelateerde berichten en welke afdelingen zijn daarbij betrokken? Aangezien Cargo-XML sneller te implementeren, makkelijker te onderhouden en erop gericht is de leveringsketen vooruit te drijven, is het goed mogelijk dat er een betere businesscase voor is.

-Handelspartners en regulerende instellingen

Hoe communiceert u op dit moment met uw partners? Hebben zij de nieuwe standaard al geaccepteerd of gaan zij dat in de komende maanden doen en zult u dan nog steeds gegevens kunnen uitwisselen?

– Bieders van een oplossing

Wie zou een oplossing kunnen bieden voor uw communicatie uitwisseling, voor het heden en in de toekomst? Kunnen zij industriele migratie van IATA Cargo-IMP naar IATA Cargo-XML ondersteunen met specifieke oplossingen?

Lees het volledige artikel op pagina 65 van cargohub magazine

 

————-
Jos Nuijten

VP Network Integration Strategy

Member of the IATA Cargo XML Task Force

 

Be the first to comment on "Bent u klaar voor de start met Cargo-XML?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*