Boeing test nieuwe technologieën met vliegende ecoDemonstrator-proeftuin

  • Programma om innovaties voor verbetering van veiligheid, duurzaamheid en de passagierservaring te testen
  • 777 is zesde testvliegtuig in het ecoDemonstrator-programma

Boeing [NYSE:BA] start met een nieuwe ronde vliegtesten om technologieën te onderzoeken, die een oplossing bieden voor problemen waar zowel luchtvaartmaatschappijen als passagiers tegenaan lopen. Dit varieert van verbeteringen in veiligheid en duurzaamheid tot het verbeteren van de vluchtervaring. Boeing zet hiervoor nu voor het eerst een Boeing 777 in, die zal dienen als proeftuin voor vijftig projecten in 2019.

Mike Sinnett, vicepresident productontwikkeling en toekomstige vliegtuigontwikkeling bij Boeing Commercial Airplanes: “Dit is de meest recente toevoeging aan ons ecoDemonstrator-programma, waarbij we kijken naar hoe we de ervaring van bemanning en passagiers kunnen verbeteren. In het programma onderzoeken we hoe we vliegen veiliger, efficiënter en nog prettiger kunnen maken met behulp van technologie. Door de 777 als vliegend lab te gebruiken, kunnen we sneller leren en verbeteringen doorvoeren, met een groter vertrouwen in hun toegevoegde waarde.”

Een greep uit de technologieën die worden getest in het ecoDemonstrator-programma van dit jaar:

  • Het delen van digitale informatie tussen luchtverkeersleiding, cockpit en het operationeel centrum van de luchtvaartmaatschappij ter verbetering van route-efficiëntie en veiligheid.
  • Een Electronic Flight Bag-applicatie die gebruik maakt van next-generation communicatie om automatisch informatie over herroutering op basis van weersomstandigheden te delen met piloten.
  • Connected cabine-technologieën die pantry’s en toiletten slim maken en cabineomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheidsgraad in de gaten houden en automatisch aanpassen.
  • Camera’s om meer passagiers het uitzicht vanuit het vliegtuig te kunnen tonen.

Boeing’s ecoDemonstrator-programma koos in 2012 voor het eerst het luchtruim. Vijf vliegtuigen – een 737-800, 787-8 Dreamliner, 757, Embraer E170 en 777 Freighter – testten in 2018 in totaal 112 verschillende technologieën. Meer dan een derde van deze technologieën zijn geïmplementeerd door Boeing of andere programmapartners. Bijna de helft ervan wordt nog verder ontwikkeld – andere projecten werden stilgezet nadat de benodigde kennis was opgedaan.

Onder de technologieën die wel zijn geïmplementeerd bevinden zich iPad-apps die piloten voorzien van realtime-informatie om brandstofgebruik en uitstoot te beperken, aangepaste aanvlieg routeinformatie om geluidsoverlast binnen bewoonde gebieden te beperken en een camerasysteem op de 777X dat piloten helpt om obstakels op de grond te vermijden.

Een belangrijk onderdeel van het ecoDemonstrator-programma is de samenwerking met branchepartners om samen technologieën te testen en kennis te delen ter ontwikkeling van de luchtvaart. Dit jaar doen meer dan twaalf partners mee aan het programma, waaronder een industrieconsortium dat een connectiviteitsstandaard ontwikkelt voor onderling verbonden cabines, dat bekend staat als iCabin.

De testvluchten beginnen deze herfst. Het gaat hierbij onder andere om een vlucht naar de luchthaven van Frankfurt in Duitsland, waar de technologiemissie van het ecoDemonstrator-programma gepresenteerd zal worden aan overheidsfunctionarissen en branchevertegenwoordigers. Ook STEM-studenten zullen bij de presentatie aanwezig zijn, met als doel het inspireren van de volgende generatie ruimtevaartleiders. Het merendeel van de testvluchten zal vliegen op duurzame vliegtuigbrandstof om de CO2–uitstoot te verminderen en de haalbaarheid van dit soort brandstoffen te demonstreren.

Be the first to comment on "Boeing test nieuwe technologieën met vliegende ecoDemonstrator-proeftuin"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*