Brussels Airport Cargo: continu in beweging

2017 is voor BRUcargo een memorabel jaar: het vrachtvolume steeg, op alle routes, op alle continenten. Met een groei van 10% werd de mijlpaal van 500.000 ton gevlogen vracht gepasseerd. Deze groei vond plaats in alle segmenten: van belly tot integrator en full freighter. Steven Polmans, Head of Cargo & Logistics praat ons bij over de ontwikkelingen die sinds het verschijnen van de vorige editie van Cargo Magazine hebben plaatsgevonden.

Steven kijkt zeer tevreden terug op vorig jaar. “Van stilzitten is echt geen sprake hoor”, zegt Steven. “Groei moet je als luchthaven kunnen accommoderen en daarom zijn wij in volle vaart bezig met mooie projecten op het gebied van real estate, IT en afhandeling. Dit doen wij samen met Air Cargo Belgium en alle partijen in onze vrachtgemeenschap. De betrokkenheid van onze community is groot om gezamenlijk te komen tot innovatieve oplossingen voor optimalisatie van de logistieke processen op BRUcargo en om gereed te zijn voor de groei die nog gaat komen.”

BRUcloud verder ontwikkeld
BRUcloud is een open platform waarop data worden gedeeld voor de vrachtcommunity op Brussels Airport. Vergeleken met andere systemen gaat het niet in eerste instantie om bestaande berichten of de communicatie tussen partijen te digitaliseren maar om data delen in de cloud mogelijk te maken. Het zorgt ervoor dat verschillende stakeholders in de logistieke keten meer ‘geïntegreerd’ als een netwerk kunnen opereren en waarbij nieuwe digitale oplossingen ontwikkeld worden.

Data worden centraal opgeslagen. Op het moment dat een bedrijf inlogt in de cloud, kan het via bestaande applicaties informatie uitwisselen met andere stakeholders in plaats van via aparte 1-op-1 systemen met elke stakeholder afzonderlijk. Eind vorig jaar vond het eerste BRUcloud event plaats met als doel om aan de vrachtcommunity de mogelijkheden en de voordelen van het open data sharing platform te tonen. Bedrijven, gespecialiseerd in digitalisering, gingen hierover in gesprek met expediteurs, de luchthaven en Air Cargo Belgium. “Gezien het innovatieve karakter zijn er best wel wat hordes die genomen moeten worden. Maar de award voor ‘Information Technology for the Air Cargo Industry’ die we recent wonnen in Shanghai toont wel aan dat we op het juiste pad zitten”, zegt Steven.

Apps
Afgelopen 2 jaren ging een aantal kleinere apps live. Na een jaar van intensief brainstormen en testen werd begin dit jaar ook de Slot Booking App geïntroduceerd. Deze app wordt gebruikt voor slots om vracht af te leveren of te laden bij de deelnemende bedrijven. Door het gebruik van de app worden de wachttijden bij de loodsen van de afhandelaren drastisch verkort. De app coördineert de match tussen vraag en aanbod van slottijden bij de afhandelaren, stroomlijnt laden en lossen, leidt tot een betere benutting van de beschikbare capaciteit en vermindert de ‘verloren’ tijd. Steeds meer bedrijven hebben zich aangesloten en gebruiken deze app.

“De app werd ontwikkeld door een intensieve samenwerking tussen verschillende stakeholders op BRUcargo en de provincie Vlaams-Brabant; het is de eerste grote stap in de digitale roadmap van BRUcargo. In het derde kwartaal van dit jaar wordt de app uitgebreid met de ‘Central Driver Database’ en de ‘Freight Management App’, inclusief blockchain toepassingen. Houd hiervoor onze speciale website www.brucloud.com in de gaten”, aldus Steven.

Lees het volledige artikel in Cargo Magazine op pagina 36 klik hier

Be the first to comment on "Brussels Airport Cargo: continu in beweging"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*