Jet Airways staakt vluchten – de passagiersrechten op een rijtje

Amsterdam, 17 april 2019 – Na het nieuws dat Jet Airways geen noodfinanciering heeft kunnen krijgen, is zojuist bekend geworden dat de luchtvaartmaatschappij vandaag stopt. Mr. Dirk Lof, gespecialiseerd in luchtvaartpassagiersrechten bij AirHelp in Nederland, legt uit wat Jet Airways-passagiers moeten weten.

Jet Airways heeft alle internationale vluchten geannuleerd nadat er geen nieuwe financiering van investeerders was veiliggesteld. Hierdoor is de Indiase luchtvaartmaatschappij nu in staat van insolventie en heeft zij haar activiteiten gestaakt. Gestrande passagiers kunnen mogelijk een ticket terug naar huis veiligstellen als ze hun ticket geboekt hebben als onderdeel van een pakketreis. Daarnaast kunnen andere luchtvaartmaatschappijen speciale terugreistarieven aanbieden aan gestrande passagiers.

Passagiers kunnen mogelijk een terugbetaling voor hun vlucht eisen in de volgende omstandigheden:

  • Indien het ticket is geboekt via een reisbureau of een partnerluchtvaartmaatschappij. Reisbureaus of partnerluchtvaartmaatschappijen kunnen verantwoordelijk zijn, afhankelijk van het feit of vluchten worden gedekt door reisverzekeringsregelingen, terwijl in het geval van pakketreizen de dekking moet worden gegarandeerd.
  • Er is een andere optie voor terugbetaling van het ticket en wel voor passagiers die rechtstreeks bij Jet Airways hebben geboekt en een creditcard als betaalmiddel hebben gebruikt. De betaling kan worden teruggedraaid voordat deze is doorgezet aan de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het betaalde bedrag via de creditcardmaatschappij terug te vragen in geval van faillissement.

Helaas kunnen Jet Airways-passagiers die lijden onder een vluchtverstoring geen aanspraak maken op compensatie, tenzij hun vlucht door een andere luchtvaartmaatschappij werd uitgevoerd. Hoewel ze in theorie in aanmerking komen voor compensatie, is het onwaarschijnlijk dat de passagiers hun vordering uitbetaald krijgen. Hun vorderingen worden laag gerangschikt, en gewoonlijk worden na een faillissement alleen hooggeplaatste verplichtingen, indien van toepassing, uitbetaald.

“Klanten die hun tickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen hebben geboekt, hebben helaas een beperkte kans op terugbetaling van hun kosten en moeten hun vorderingen rechtstreeks richten aan de curator van de luchtvaartmaatschappij”, aldus Mr. Dirk Lof van AirHelp.

Ga voor meer informatie naar: www.airhelp.com/nl

Be the first to comment on "Jet Airways staakt vluchten – de passagiersrechten op een rijtje"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*