Roel Huiden: Meer samenwerking in de keten en procesoptimalisatie dankzij deelname aan CORE-project

Op 11 april 2018 vond in Brussel de formele afsluiting plaats van het tot nu grootste logistieke onderzoeksproject van de Europese Unie: CORE, wat staat voor Consistently Optimised REsilient secure global supply chains. Binnen CORE werkten 70 partners uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs vier jaar lang samen aan verschillende deelprojecten. Royal FloraHolland – een coöperatie van meer dan vierduizend kwekers van planten en bloemen – nam deel aan het project en werkte aan de ontwikkeling van een zogenaamde smart & secure trade lane tussen Kenia en Nederland.

Roel Huiden, senior supply chain consultant bij Royal FloraHolland en vanaf de start betrokken bij CORE, kijkt terug op een succesvolle deelname. “We hebben niet alleen veel logistieke processen geoptimaliseerd, maar ook de  nodige kennis en ervaring opgedaan over internationale logistiek en duurzame relaties opgebouwd met partijen als
de douane en de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit. Daarnaast is duidelijk geworden dat een effectieve trade lane ons enorme besparingen kan opleveren. Een voorbeeld is het digitaliseren van fytosanitaire certificaten, die vereist zijn bij bloemenimport. We kunnen op dit onderdeel enkele tonnen per jaar besparen in de hele keten.”

Internationalisatie
Royal FloraHolland nam deel aan het CORE-project, omdat de coöperatie in de loop van de jaren steeds
internationaler is geworden. De leden van de coöperatie komen al lang niet meer alleen uit Nederland, maar zijn
ook actief in landen als Israël, Kenia en Ethiopië. “CORE sprak ons ook aan omdat het een praktisch demoproject
was, gericht op het concreet verbeteren van alle processen in de logistieke keten”, zegt Huiden. “Bovendien was
het breed opgezet met inbreng van veel verschillende partijen, waaronder veel kennisinstellingen en
overheidsinstanties. Contacten binnen die organisaties zijn voor ons steeds belangrijker, nu onze internationale
activiteiten toenemen.” Royal FloraHolland koos ervoor om voor het CORE-project de vervoersstromen tussen
de Keniaanse hoofdstad Nairobi en Amsterdam Schiphol onder de loep te nemen. “Dat is een van de grootste stromen met jaarlijks negen miljoen dozen bloemen die met tweeduizend vluchten naar Nederland komen. Bij dit proces zijn ruim 100 kwekers in Kenia, en verschillende luchtvrachtvervoerders betrokken. Doel is om de bloemen in vier tot vijf dagen van de kas in Kenia naar de bloemist in Europa te hebben.”

 

Lees het volledige artikel op pagina 11 in Cargo Magazine klik hier

Be the first to comment on "Roel Huiden: Meer samenwerking in de keten en procesoptimalisatie dankzij deelname aan CORE-project"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*