Saudia slaat bruggenhoofd voor SkyTeam

Notice: Trying to get property of non-object in /home/chmagazine/domains/cargomagazine.nl/public_html/wp-content/themes/mh_newsdesk/includes/mh-custom-functions.php on line 123

Door Micha Ouwendijk

Gelijktijdig met de officiële toetreding op 29 mei jl. tot de internationale luchtvaartalliantie SkyTeam introduceerde Saudi Airlines niet alleen een nieuwe frisse corporate identiteit, maar ook een nieuwe naam. De Arabische luchtvaartmaatschappij heet voortaan weer Saudia, dezelfde naam die de maatschappij met groot succes tussen 1972 en 1996 voerde en sindsdien zeer populair is gebleven bij klanten in zowel passage als vracht.

foto: Peter Scholten VP Commercial at Saudi Airlines Cargo

Wekelijkse vrachtvluchten op Amsterdam
Ook de vrachtactiviteiten zullen als vanouds weer onder de naam Saudia Cargo plaatsvinden. Gedurende dit zomerseizoen voert Saudia vijf keer per week vanuit Amsterdam rechtstreekse vluchten uit naar Riyadh en Jeddah. Op de terugvluchten naar Amsterdam vliegt Saudia via Kenia en speelt daarmee een belangrijke rol in de bloemenaanvoer vanuit Afrika op Aalsmeer. Driemaal wordt met een MD11F gevlogen en tweemaal met een Boeing 747F, tezamen goed voor ruim 400 ton capaciteit per week. Peter Scholten, als vice-president cargo wereldwijd verantwoordelijk voor de vrachtverkoop van de Arabische maatschappij, benadrukt het belang van het multihubsysteem dat Saudi in Europa hanteert. “ Vanaf Europa vliegen we 24 keer per week met freighters, te weten: twaalfmaal vanaf Brussel, viermaal vanaf Frankfurt, driemaal vanaf Malpensa en vijfmaal vanaf Amsterdam. De vijf wekelijkse vrachtvluchten op Amsterdam zijn een welkome aanvulling op de vrachtvluchten op Brussel. Vanuit beide hubs kunnen we goed inspelen op de directe verzendwensen van onze vrachtklanten. Daarbij maakt het niet uit of zij in België of Nederland zijn gevestigd. Aan de passagiersvluchten die Saudia op Madrid, Frankfurt, Genève, Londen, Parijs en Rome onderhoudt, kunnen we met onze freighters eveneens vrachtondersteuning geven.”

Eerste lid uit Midden-Oosten
Van de zestien leden die nu deel uitmaken van SkyTeam, is Saudia de eerste luchtvaartmaatschappij uit het Midden Oosten. Daarmee verschaft de Arabische flagcarrier de alliantie een sterk bruggenhoofd in deze belangrijke economische regio. Vanuit haar hubs in Jeddah, Riyadh en Damman onderhoudt Saudia een omvangrijk netwerk in het Arabisch schiereiland, het Indiase subcontinent en Noord Afrika. Met haar lidmaatschap voegt Saudia 51 nieuwe bestemmingen toe aan SkyTeams mondiale netwerk. SkyTeam is in de eerste plaats een passagiersgedreven luchtvaartverbond. De vrachtafdelingen van de SkyTeam leden worden gebundeld onder het overkoepelende SkyTeam Cargo.

Een jaar de tijd
“We hebben een jaar de tijd om ons naar de vereisten van SkyTeam Cargo te richten,” licht Scholten toe. “Dat betekent vooral dat we onze processen in vracht zullen gaan checken en stroomlijnen overeenkomstig de specificaties van SkyTeam Cargo. We blijven onze eigen producten verkopen totdat we toetreden tot SkyTeam Cargo. Daarna zullen we de SkyTeam merknamen hanteren. Sommige luchtvaartmaatschappijen kiezen binnen SkyTeam Cargo voor intensieve samenwerking op vrachtgebied als ze daar aantoonbaar voordeel van hebben. Air France en KLM hebben bijvoorbeeld een bilaterale deal met Delta Air Lines. Andere carriers houden het bij minder ver strekkende interline agreements. Zelf hebben we nog geen zicht op wat voor samenwerkingsvormen we eventueel binnen SkyTeam Cargo zouden willen aangaan. Per slot van rekening blijven we concurrenten van elkaar. In passage ligt samenwerking eerder voor de hand omdat je daar als concurrerende airlines veel meer rekening hebt te houden met de gemeenschappelijke belangen van passagiers.”

Het wereldwijde netwerk van SkyTeam
De zestien leden van SkyTeam zijn Aeroflot, Aeroméxico, Air Europe, Air France, Alitalia, China Airlines, China Eastern, China Southern, Czech Airlines, Delta Air Lines, Kenya Airways, KLM, Korean, Saudia, Tarom en Vietnam Airlines. Samen voeren de SkyTeam luchtvaartmaatschappijen jaarlijks 14.700 dagelijkse vluchten uit naar 958 bestemmingen in 173 landen. Als lid van SkyTeam vliegt Saudia naar 78 bestemmingen waarvan 26 in Saoedi- Arabië en 52 internationaal. Daarnaast onderhoudt Saudia Cargo een scheduled netwerk van 25 rechtstreekse freighter bestemmingen.

Be the first to comment on "Saudia slaat bruggenhoofd voor SkyTeam"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*