Bent u al voorbereid op de Brexit?

Wat betekent de Brexit voor bedrijven die veel handelscontacten hebben met Groot-Brittannië? Een lastige vraag, want er is immers nog veel onduidelijkheid over de precieze consequenties. Maar het is toch raadzaam dat bedrijven die zakendoen in of met het Verenigd Koninkrijk, nu al kijken naar de mogelijke impact.

De onderhandelingen over de Brexit zijn gestart en moeten in maart 2019 afgerond zijn. Mogelijk komen daarna nog overgangsmaatregelen, zodat iedereen de tijd heeft om zich aan te passen. Vraag is wat op dit moment de belangrijkste uitdagingen zijn voor de handel met het Verenigd Koninkrijk? Naast de commerciële beslissingen met betrekking tot tarieven, preferentiële regelingen en wederzijds aanvaardbare standaarden gaat het wat mij betreft voornamelijk om douaneformaliteiten. Een belangrijke eerste stap voor bedrijven is het in kaart brengen van het volume van handel met klanten en leveranciers aan de andere kant van het Kanaal. Welk model handelsovereenkomst er tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komt, is nog niet bekend. Zal het lijken op de verhouding met Noorwegen, met Zwitserland of met Turkije, of op het handelsverdrag met Canada? Of wordt het iets volledig nieuws? In het meest extreme geval wordt teruggevallen op het model van de WHO (Wereldhandelsorganisatie), zodat de standaardtarieven voor invoerrechten worden toegepast.

Welke impact op douaneformaliteiten kunnen we op dit moment verwachten en welke acties kunnen bedrijven nu al nemen?

1. Ongeacht het model van handelsovereenkomst wijzen alle scenario’s uit dat er een douaneaangifte zal komen voor het in- en uitvoeren van goederen. Dit zal leiden tot een enorme toename van het aantal aangiften in Groot-Brittannië, alsook in de landen die handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk schat men een toename van het aantal aangiften met 200 miljoen ten opzichte van de huidige 55 miljoen per jaar. Ook webshops op het Europese vasteland die verkopen aan consumenten in het Verenigd Koninkrijk, moeten rekening houden met douaneaangiften vice versa. Bedrijven die nu nog niet beschikken over douanesoftware om in- en uitvoeraangiften op te maken en elektronisch door te sturen, doen er daarom goed aan te kijken wat de mogelijkheden zijn op dat gebied. Maar zullen bedrijven nog kunnen genieten van fiscale vertegenwoordiging aan beide kanten van het Kanaal en is intern doorgeven van douaneaangifte nog mogelijk? Daarnaast is er de vraag of het Verenigd Koninkrijk zijn eigen systeem zal opzetten voor pre-arrival-aangiften of toch nog zal aansluiten bij het Europese systeem? Verder komen er mogelijk meer inspecties aan de grens, wat de goederenstroom kan hinderen. Tot slot: zal het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de gemeenschappelijke transitzone om de goederenstroom aan de grens te versoepelen?

Lees het volledige artikel op pagina 58 in Cargo Magazine, klik hier

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

 

Be the first to comment on "Bent u al voorbereid op de Brexit?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*