DACHSER breidt lijndienstwagenpark uit met grensoverschrijdende ecocombi

Zevenaar, 23 juni 2021. De Dachser vestiging in Zevenaar heeft zijn vaste lijndienst wagenpark uitgebreid met een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV) voor grensoverschrijdend vervoer naar Duitsland. De nieuwe zogenaamde ecocombi biedt 30% extra ruimte en draagt daardoor bij aan het verminderen van zowel verkeer als de uitstoot.

Sinds 2009 maakt Dachser in Nederland al gebruik van ecocombi ’s. Vanaf heden rijdt er ook dagelijks een LZV op de een van de vaste lijnen naar de Dachser vestiging in Frankfurt, Duitsland. “We zijn zeer trots op deze nieuwe ontwikkeling”, zegt Stefan Raimondo, General Manager van Dachser Zevenaar Logistics Center. “Bij Dachser zijn we continu bezig met het verduurzamen en het efficiënt inrichten van onze logistieke processen. Dankzij de goede en intensieve samenwerking met onze vervoerder Van Ooij, hebben we dit samen mogen realiseren.”

De LZV’s bieden grote voordelen op het gebied van milieu en logistiek. Zo kan er wel 30% meer volume per rit worden geladen. De extra capaciteit vergt iets meer brandstof, maar daar staat tegenover dat Dachser jaarlijks op deze route 124 ritten uitspaart wat neerkomt op 60.750 kilometer. Dit bespaart 20.000 liter diesel en verminderd de CO2-uitstoot met 63.400 kg (kooldioxide-equivalent, well-to-wheel).

In Duitsland zijn niet alle combinaties toegestaan en is de wetgeving anders dan in Nederland. Zo geldt er in Nederland bijvoorbeeld een andere regel met betrekking tot de draaicirkel ten opzichte van Duitsland. De TÜV-goedgekeurde LZV van Dachser is een motorwagen-dolly-oplegger van 25 meter lang met een gewicht van circa 13 ton. Hij heeft een extra wisselbak met een laadvermogen van circa 7 ton. De Actros ecocombi heeft een draaicirkel van slechts 12,5 meter en is uitgerust met een Wabco weegsysteem en een achteruitkijkend camerasysteem. Daarnaast zijn de chauffeurs opgeleid middels een theorie- en praktijkexamen bij het CBR en voldoen hiermee aan alle vereisten.

Aat van der Meer, Managing Director van Dachser in de Benelux, is blij te zien dat de ontwikkeling van de LZV nu ook internationaal een vervolg krijgt. Dachser Nederland was een van de eerste expediteurs die in 2009 de LZV in gebruik nam. “Vanaf het eerste moment hebben wij een bredere internationale inzet ondersteund. Naast de grote brandstof- en CO2-besparing kan de inzet van de LZV, met name op de internationale routes, bijdragen aan het oplossen van het huidige en toekomstige chauffeurs te kort. Een win-win situatie dus.”

Volgens Raimondo ziet de toekomst van LZV er veelbelovend uit: “De verwachting is dat de nu al sterke groei van het aantal ecocombi ’s nog verder zal toenemen. De stijgende dieselprijzen en eerdergenoemde besparingen dragen daar zeker aan bij. We zijn dan ook al bezig met het opzetten van een nieuwe LZV-lijn naar Duitsland.”

Focus op efficiënte logistiek en technologische innovatie
Deze vooruitgang in procesefficiëntie betaalt zich bovendien terug in de klimaatbeschermingsstrategie van Dachser voor de lange termijn. Bij het nastreven van deze strategie richt de in Duitsland opgerichte logistiek dienstverlener zich op efficiënte logistiek en technologische innovatie. Het bedrijf is ervan overtuigd dat dit de beste manier is om bij te dragen aan het bereiken van de tweegradendoelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs en de klimaatbeschermingsdoelstellingen van de Europese Unie en vele andere landen op de middellange en lange termijn. Dachser werkt hiervoor samen met klanten en partners die ook actief vorm willen geven aan de manier waarop de logistiek zich ontwikkelt in de richting van de lage- en zero-emissie technologieën. Dachser concentreert zijn klimaatbeschermingsinitiatieven op vier belangrijke actiegebieden: procesefficiëntie, energie-efficiëntie, onderzoek en ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit laatste verwijst naar een betrokkenheid bij de maatschappij en sociale kwesties die verder gaan dan de directe zakelijke belangen van Dachser zelf.

Over Dachser:
Dachser, een familiebedrijf met hoofdkantoor in Kempten, Duitsland, biedt transportlogistiek, warehousing en op maat gemaakte diensten binnen twee bedrijfsgebieden: Dachser Air & Sea Logistics en Dachser Road Logistics. Deze laatste is onderverdeeld in de twee business lines Dachser European Logistics en Dachser Food Logistics. Uitgebreide warehousing diensten en industrie specifieke oplossingen ronden het aanbod af. Een uitgebreid Europees en intercontinentaal transportnetwerk en volledig geïntegreerde IT-systemen zorgen wereldwijd voor intelligente logistieke oplossingen.
Met ongeveer 30.800 werknemers op 387 vestigingen wereldwijd genereerde Dachser in 2020 een geconsolideerde netto-omzet van ongeveer 5,6 miljard euro. De logistieke dienstverlener verplaatste in totaal 78,6 miljoen zendingen met een gewicht van 39,8 miljoen ton. Dachser wordt in 42 landen vertegenwoordigd door eigen nationale vestigingen.
Dachser is sinds 1975 actief in Nederland en heeft vestigingen in Waddinxveen (Rotterdam Logistics Center), Zevenaar (Zevenaar Logistics Center), Schiphol en Maastricht met ongeveer 500 werknemers.
Kijk voor meer informatie over Dachser op www.dachser.nl

Be the first to comment on "DACHSER breidt lijndienstwagenpark uit met grensoverschrijdende ecocombi"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*