Een kennismaking met Dangerous Goods Consultancy Services

Terwijl bijna alle landen in een lock-down waren, de wereld in een economische spagaat zat zonder uitzicht op een directe oplossing, besloot Jiannis Katsikanis een eigen onderneming te starten. Een bedrijf voor consultancy en training aangaande het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het vervoer dat op dat moment door de corona crisis aardig onder druk stond. In deze uitdagende tijd een eigen bedrijf starten vereist in de eerste plaats lef, in de tweede plaats een flinke dosis doorzettingsvermogen en natuurlijk de overtuiging dat iets zeker gaat lukken als je er maar in gelooft, er goed in bent en het met passie en plezier doet.
Cargo Magazine werd nieuwsgierig naar de drijfveren van dit nieuwe bedrijf en sprak met oprichter Jiannis Katsikanis.

Wie is de drijvende kracht achter DGCS?
“Mijn naam is Jiannis Katsikanis, geboren en getogen in Griekenland. Op mijn 26ste ben ik in Nederland komen wonen en mijn loopbaan in de luchtvaart bij Ogden Cargo B.V. gestart als Cargo Traffic Officer. Enkele jaren daarna ben ik bij Eva Airways begonnen en vervolgens via de IVW (huidige ILT) en ANVS terug naar het bedrijfsleven gegaan bij DGOffice om vervolgens als zelfstandig ondernemer te beginnen. Samengevat, ruim 20 jaar ervaring waarvan circa de helft binnen de Nederlandse overheid als (Sr.) Inspecteur (Transport) Gevaarlijke Stoffen. Uiteraard heb ik ook de benodigde opleidingen en trainingen gevolgd, waaronder Management Economie & Recht (cum laude), Post-HBO Operational Audit, (Lead)Auditor ISO 9001:2015, VCA-VOL, veiligheidsadviseur ADR/RID, IATA-DGR Cat. 6, incl. klasse 7, IMDG-Code, geregistreerd Coördinerend Stralingsdeskundige (voorheen niveau 3), eenjarige opleiding tot declarant, IATA/FIATA, Load Control, enz.
Kortom: Met mijn jarenlang kennis, ervaring en expertise op het gebied van vervoer van gevaarlijke stoffen kan ik bedrijven goed van dienst zijn.”

Voor welke diensten kunnen bedrijven bij DGCS terecht?
Jiannis: “DGCS biedt advies en trainingen aan met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen in het algemeen, over de weg en door de lucht in het bijzonder. Sinds kort is DGCS erkend door de Nederlands overheid (I&W/ILT) als opleidingsinstelling voor het verzorgen van trainingen en het afnemen van examens ten behoeve van het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht (ICAO-TI/IATA-DGR), inclusief radioactieve stoffen. Deze trainingen zijn vanaf oktober 2020 beschikbaar, zowel extern als in-company, dus op locatie bij de klant. Natuurlijk kan DGCS naast de door de Nederlandse overheid erkende trainingen ook andere trainingen verzorgen, afgestemd op de specifieke activiteiten, wensen en behoeftes van bedrijven. Daarnaast kan DGCS bedrijven uitstekend van dienst zijn als externe veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen zoals bepaald in bijvoorbeeld 1.8.3 van het ADR en/of als adviseur waarbij men terecht kan met vragen over allerlei onderwerpen van zeer uiteenlopende aard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de interpretatie en toepassing van wet- en regelgeving, uitvoeren van ‘safety’ of ‘compliance’ audits, projectmatig werk of interim-oplossingen.”

Waarin onderscheidt DGCS zich van haar “concullega’s”?
“Veilig vervoer van gevaarlijke stoffen vereist niet alleen kennis van de vigerende regelgeving (ADR, ICAO-TI, IATA-DGR, IMDG, enz.) maar ook van UN- en IAEA-aanbevelingen waarop deze is gebaseerd. Daarnaast van andere aanverwante regelgeving zoals GHS, REACH, CLP, enz. en uiteraard van nationale wetten, Besluiten, Regelingen, beleidsregels en overige regelgevingen” zegt Jiannis.
“DGCS beschikt over diepgaande kennis van een breed scala aan (inter)nationale wet- en regelgeving alsmede hun samenhang en relatie tot vervoer. Waar kennis niet paraat aanwezig is, zoekt DGCS dit tot op de bodem uit zodat wij onze klanten van een professioneel, betrouwbaar en deskundig advies kunnen voorzien. Hiervoor beschikt DGCS niet alleen over een uitgebreid netwerk maar ook over de mogelijkheid om betrouwbare en up-to-date informatie te vinden en/of te verifiëren op allerlei databanken en sites.”

Op de vraag wat de ambitie van DGCS is, antwoordt Jiannis:
“Wij willen hét betrouwbare single point of contact zijn voor advies en training aangaande het vervoer van alle gevaarlijke stoffen, over de weg en door de lucht in het bijzonder.”

Voor meer informatie over DGCS:
E: info@dangerousgoodsconsultancy.com
T: +31 (6) 533 76 785
www.dangerousgoodsconsultancy.com

Be the first to comment on "Een kennismaking met Dangerous Goods Consultancy Services"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*