Eric Both: Export control en pinda allergie

De afgelopen week had ik een goede discussie met een opdrachtgever. “De organisatie moet je niet belasten met alle theorie over export control” was zijn stelling. “Dat gaan ze niet begrijpen. Ze willen in hun eigen taal kort en duidelijk horen wat ze moeten doen, meer niet”. Ik ben het gedeeltelijk met hem eens. Een instructie in de taal en perspectief van de medewerker helpt hem of haar
begrijpen wat er gedaan moet worden. Maar de waarom vraag blijft onbeantwoord en daarmee ontbreekt het aan bewustwording en acceptatie.

 

 

Get in the bowl!
De stelling heeft me geprikkeld. In een eerdere blog schreef ik over de waterval van vaak juridische en gedetailleerde informatie waar zelf de meest doorgewinterde specialist in vastvriest. Het moet toch makkelijker kunnen. Terwijl ik de in chocolade en suikerlaagje verhulde pinda’s uit de gele zak haal in een kom doe, schiet het mij te binnen. Ik moet een metafoor bedenken – de pinda!

De pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Slechts 0,5 tot 1% van de mensen heeft een pinda-allergie, maar lijkt steeds vaker voor te komen. Een minimale hoeveelheid leidt bij sommige mensen al tot ernstige reacties. Het is van bijna levensbelang om te weten waar pinda’s in verwerkt zijn.

Pinda Control
Export control is net als een pinda allergie. Als je er niet van bewust bent, kunnen de gevolgen zeer ingrijpend zijn.

Wat
Het is belangrijk te weten om welke producten het gaat. Als het gaat om de pinda zelf is het snel duidelijk, die herken je direct. Het wordt riskanter als pindaproducten zijn verwerkt als ingrediënten in eindproducten. Een goede classificatie van het product is dus van belang.

Waar
Net als met de Europese dual-use regelgeving is er ook een Europese allergenen regelgeving. Hierin zijn de etiketteringsvoorschriften opgenomen en welke verplichtingen onder meer retailers en eetgelegenheden hebben om de consument te informeren. Sommige bedrijven nemen het niet al te nauw. Ze geven geen of onvoldoende informatie. Als patiënt kijk je daarom goed waar je naar toe gaat. Een restaurant waar pinda’s in elk menu is verwerkt is voor de patiënt als een embargo. Hier ga je niet naar toe.

Wie en waarvoor
Een pinda allergie kan in verschillende mate voorkomen. Soms zijn pindasporen in de lucht al voldoende om een anafylactische shock te veroorzaken, in andere gevallen kan het eten van pinda’s leiden tot een milde reactie. Het maakt dus een groot verschil naar wie de pinda ingrediënten toe gaan en wat deze persoon er mee gaat doen.

Lees het volledige artikel op pagina 61 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

Be the first to comment on "Eric Both: Export control en pinda allergie"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*