Hogeschool Inholland prominent aanwezig op internationaal logistiek congres in China

De Hogeschool Inholland was vorige week prominent (en als enige Nederlandse deelnemer) aanwezig op een internationaal logistiek congres in de stad Zhengzhou, liggend in de Provincie Henan, in China.

Er waren 150 mensen en de belangrijkste vertegenwoordigers uit de luchtvrachtindustrie, overheid en universiteit gaven een presentatie. Zo waren er allerlei airports, vrachtbedrijven, universiteiten en logistieke dienstverleners die hun kennis en producten hebben gedeeld. De Hogeschool Inholland, in de persoon van Giovanni Douven, heeft aldaar gesproken over de (digitale) positie van Nederland in het algemeen en over de digitalisering van airport processen in het bijzonder. Het project eLink, dat is medegefinancierd door de Europese Unie, is gepresenteerd als een mooi voorbeeld van een succesvolle implementatie van IT.

Tijdens dit congres werd duidelijk dat China een indrukwekkend groeipotentieel heeft. China is met meer dan 1,4 miljard mensen (Europa 550 mln) de groeimotor van deze wereld. De middenklasse in China wordt steeds welvarender en daardoor zal de consumptiebehoefte verder toenemen. Van de wereldwijde online retail verkopen ($18.5mrd) heeft China een aandeel van 37% ($6.8 mrd). In 2030 wordt verwacht dat China zeven (7) megasteden (Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing, Tianjin en Chengdu) heeft in de top 40 van grootste steden met een inwonersaantal variërend van 25 tot 15 mln mensen.

De provincie Henan en in het bijzonder de luchthaven van Zhengzhou is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een wereld-luchthaven met nu 25 mln passagiers en 502.000 ton vracht (in 2012: 11.6 mln pax, vracht 151k). Deze regio groeit jaarlijks met meer dan 10%. Deze provincie is door de staat aangewezen als groeiregio. Hier is de automotive -, de technologie – en de voedsel industrie zwaar vertegenwoordigd. Ook Apple heeft ervoor gekozen om hier de productie van haar I-phones te laten plaatsvinden. Hier is het ‘Belt & Road initiative en de ‘Aerial Silk Road’ opgestart. Een van de eerste was Cargolux en deze heeft onlangs van Zhengzhou haar Aziatisch hoofdkwartier gemaakt. Zij opereren nu 34 vluchten per week.

Deze groei legt enorme druk op het logistieke aan- en afvoer apparaat en de bijbehorende infrastructuur (weg, trein en lucht). Naast de weg en de lucht sluit Zhengzhou met haar spoornetwerk goed aan op de nieuwe zijderoute van China, Chongqing naar Europa, Duisburg.

Tijdens het congres waren meerdere airports aanwezig die graag hun dienstverlening in China willen uitbreiden. Enkele Noord-Amerikaanse luchthavens (zoals o.a. Alaska, Memphis, Toronto, Rickenbacker Airport) maar ook Europese lucht-havens (zoals o.a. Luik, Leipzig, Brussel) trachten vluchten te verwerven om zodoende hun vliegveld te verbinden met Zhengzhou airport. Ook waren aanwezig de bedrijven DHL, Finnair, SF Airlines, FoxConn, Fedex en Lufthansa. Deze partijen willen allemaal graag samenwerken als partner met andere Chinese bedrijven in deze specifieke regio.

Foto van links naar rechts: moderator: Thomas E. Philips (Keiser Philips Associates), Peng Xu (VP China Eastern Airlines),
Shuxia Kang (VP Henan Airport Group), Xiafeng Li (VP China Southern Airlines), Jianwen Tian (Professor Civil Aviation China) and Scott Brockman (President & CEO Memphis Airport Authority).

Hogeschool Inholland heeft in haar presentatie laten zien dat Nederland een indrukwekkend land is voor internationaal zakendoen. De positie van Nederland als IT-land, naast de havens Schiphol en Rotterdam, kregen ruim de aandacht. Met de simulatiestudie eLink is aan het publiek getoond dat een verdere digitalisering bij de afhandeling van vracht daadwerkelijk een dramatisch efficiënter en effectiever afhandelingsproces kan worden gerealiseerd.

Foto: Giovanni Douven tijdens een 30 minuten durende presentatie

Be the first to comment on "Hogeschool Inholland prominent aanwezig op internationaal logistiek congres in China"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*