Impact ‘BREXIT’ op uw logistieke planning, verplichtingen en kosten al inzichtelijk?

Op 23 Juni 2016 heeft het volk van het Verenigd Koninkrijk middels een referendum gestemd om de EU te verlaten. Dit is een ongekend precedent en heeft tot een schok geleid binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment is alle EU wetgeving nog van toepassing, maar de toekomst brengt een zekere mate van onzekerheid. Om de uittreding onderhandelingen formeel te starten, moet het Verenigd Koninkrijk toepassing van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroepen. De Britse premier, Theresa May, heeft aangekondigd dat zij van plan is artikel 50 eind maart 2017 in te roepen.

 

In november 2016 heeft het Britse gerechtshof, de High Court, beslist dat het Britse parlement moet instemmen met de uitkomst van het referendum alvorens de regering artikel 50 kan inroepen. Technisch betekent dit dat de Britse regering formeel niet eerder aan de uittreding onderhandelingen kan starten nadat het Britse parlement heeft gestemd.

Echter, de regering heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing van het gerechtshof. De Britse Hoge Raad, de Supreme Court, heeft begin december zitting gehouden over de vraag of de Britse wetgeving voorschrijft dat de regering toestemming moet hebben van het parlement alvorens artikel 50 in te roepen en aan de formele uittreding onderhandelingen te kunnen starten. De uitspraak wordt verwacht in januari 2017.

‘Er gaan geruchten dat het parlement zal trachten aanvullende eisen te stellen aan de uittreding onderhandelingen, zoals het behouden van toegang tot de interne EU markt’

In de tussentijd heeft een meerderheid van de Members of Parliament (MP’s) die zitting houden in het parlement, bevestigd dat zij de ‘stem van het volk’ zullen respecteren en zullen instemmen met de beslissing van de regering om eind maart 2017 artikel 50 in te roepen.

Lees het volledige artikel op pagina 65 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

Be the first to comment on "Impact ‘BREXIT’ op uw logistieke planning, verplichtingen en kosten al inzichtelijk?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*