Luchtvervoer van Lithiumbatterijen

Een luchtvrachtexpediteur krijgt van een verlader het verzoek tot het uitbrengen van een offerte voor luchtvracht vanaf Amsterdam naar Douala. Het zou general cargo betreffen in dit geval. De offerte wordt op deze basis door de expediteur uitgebracht, waarbij de Fenex Condities van 1 juli 2004 zijn aangehecht. De verlader accepteert deze offerte en geeft de expediteur opdracht om het luchtvervoer te organiseren. De goederen worden aangeleverd en dan blijkt het om een partij accu’s te gaan, welke aangemerkt worden als gevaarlijke goederen en de luchtvaartmaatschappij weigert ze daarom te vervoeren.

 

De verlader heeft dit bij zijn aanvraag  niet opgeven en deze krijgt het verzoek om deze accu’s deugdelijk voor het vervoer te laten verpakken en een DDG, te weten een Declaration of dangerous goods op te laten maken en de zending te voorzien van het betreffende klassenlabel. De zending dient daarbij ook nog te worden vermeld op de Notification to the captain (Notoc), het document dat de gezagvoerder informatie geeft over de gevaarlijke goederen over de gevaarlijke goederen aan boord van het vliegtuig.

Als gevolg hiervan ontstond er al enige vertraging bij het versturen van deze zending Aldus geschiedde en de zending werd daarna rechtstreeks, zonder enige verdere tussenkomst of bemoeienis van de expediteur door de verlader aangeleverd bij de luchtvaartmaatschappij. Aldaar bleek, dat de zending als Carrier Aircraft only was verpakt en de luchtvervoerder weigerde daardoor de zending alsnog mee te nemen. De International Civil Organization heeft een tijdelijk verbod uitgevaardigd met betrekking tot het vervoer (van 1 april 2016 tot 2018) lithium-ion-accu’s via het laadruim van passagiersvliegtuigen.

Lees het volledige artikel op pagina 23 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

 

Be the first to comment on "Luchtvervoer van Lithiumbatterijen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*