Maritime Single Window (MSW): Vooraanmelding vertrek is tijdelijk ook toestemming voor vertrek – IMO FAL 1 niet meer nodig

De uitrol van Maritime Single Window (MSW) is in volle gang. En dat brengt veranderingen met zich mee. Als toestemming tot vertrek geldt tot zondag 4 december 2016 de vooraanmelding tot vertrek. Daarnaast is IMO FAL 1 vervangen door de Notification of Departure (NOD).

Tijdens de uitrol ontvangt u geen bericht Toestemming tot vertrek. U mag het bericht dat de vooraanmelding voor vertrek is geaccepteerd tijdelijk beschouwen als toestemming tot vertrek. Dat is zo tot zondag 4 december 2016. Daarna ontvangt u weer een bericht Toestemming van vertrek.

 

 

Verder is het niet meer nodig om het formulier IMO FAL 1 en aanvullende gegevens in te sturen naar de douanepostbus In- en uitklaringen. Deze zijn vervangen door NOD. U meldt deze gegevens voortaan alleen bij het door de Havenautoriteit aangewezen havensysteem. Vervolgens komen deze gegevens via MSW bij de Douane terecht.

Landelijke uitrol

De havens in Den Helder en in de regio Zeeland zijn al over op MSW. Op 5 oktober volgen de havens in de regio’s Amsterdam en Rotterdam en de haven van Harlingen. De haven van Scheveningen sluit aan op 6 oktober. En de havens in de regio Groningen op 18 oktober.

Over MSW

MSW maakt het mogelijk om alle meldingen voor zeeschepen aan de overheid digitaal te verwerken via 1 postbus. Tot nu toe werkten de verschillende overheidsinstanties met hun eigen postbussen. Vandaar dat de huidige werkwijze nu verandert. Gegevens over de in- en uitklaring legt de Douane na ontvangst via MSW vast in de douanesystemeneer informatie.

Heb u nog vragen over MSW? Kijk voor meer informatie op rijkswaterstaat.nl.

Meer over

Maritime Single Window start binnenkort voor alle EU-grensoverschrijdende schepen

Be the first to comment on "Maritime Single Window (MSW): Vooraanmelding vertrek is tijdelijk ook toestemming voor vertrek – IMO FAL 1 niet meer nodig"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*