Cargo Screeners: New kid on the block in de wereld van veiligheid

In het voorjaar van 2013 kwam er op Schiphol een nieuw bedrijf bij dat zich presenteerde als screener voor luchtvracht. De vraag naar het screenen van luchtvracht op explosieven en gevaarlijke stoffen nam een vlucht door de aangescherpte maatregelen die werden opgelegd door de overheid.

Pieter van Dijk is een van de oprichters van Cargo Screeners. Hij begon zijn carrière in de wereld van luchtvracht bij Schiphol Express. Via een salesfunctie bij luchtvrachtagent Röhlig – waar hij ook Dennis te Nuijl, zijn huidige compagnon, leerde kennen – ging hij bij Dachser aan de slag om een eigen kantoor op Schiphol op te zetten. Op bezoek bij klanten gingen de gesprekken vaak over de veranderingen in de wetgeving met betrekking tot het veilig versturen van luchtvracht. Dat stemde tot nadenken en Pieter zag samen met Dennis een kans. Ze namen ontslag bij Dachser en schreven hun businessplan in een tijd van crisis, met de vaste overtuiging dat hun idee kans van slagen had.


De aanhouder wint

In hun zoektocht naar investeerders merkten ze dat iedereen enthousiast was over hun concept. Toch konden ze in eerste instantie nergens startkapitaal krijgen om te beginnen. Dankzij hun vasthoudendheid en enthousiasme is dat uiteindelijk wel gelukt. “Ze zeggen wel eens dat de aanhouder wint en dat was bij ons inderdaad het geval. Wij geloofden in de levensvatbaarheid
van ons product en dat heb je nodig om de markt te overtuigen”, zegt Pieter. Dat hun aanpak succesvol is, blijkt uit de groei die het bedrijf doormaakt. Amper 1,5 jaar na de start was Cargo Screeners toe aan een nieuwe locatie.  Het bedrijf is verhuisd naar de Shannonweg simpelweg omdat ze uit hun jasje groeiden op de oude locatie.

Veelzijdig dienstenpakket
De diensten die Cargo Screeners aanbiedt, staan naast elkaar en zijn even belangrijk binnen het bedrijf. “Ook al zijn we begonnen met screenen via een x-ray machine, de diensten die daarna zijn toegevoegd zijn minstens zo belangrijk”, aldus Pieter. Cargo
Screeners biedt tevens het screenen van vracht aan middels EDD (Explosive Detection Dog). Deze dienst leveren ze in samenwerking met een bestaande EDD leverancier. Hiermee creëert Cargo Screeners een ‘one stop shop’ op het gebied van screening. De derde tak van sport is Training & Consultancy waarvoor Ronald Havik verantwoordelijk is. “Ik kwam aan
boord bij Cargo Screeners omdat er vanuit de markt steeds meer vraag naar trainingen kwam”, zegt Ronald.“Het proces van het schrijven van de trainingen inclusief het aanvragen van de goedkeuring heb ik op me genomen. Door de steeds toenemende
vraag is ons team inmiddels uitgebreid met Chris Kraima, onze tweede instructeur.”

Bedrijven zijn voor het volgen van de trainingen medewerker luchtvracht, controleur luchtvracht en BAL (Beveiligingsadviseur Luchtvracht) aan het juiste adres op de Shannonweg waar een eigen trainingsruimte is ingericht. Desgewenst worden trainingen ook ‘in-house’ bij de klant gegeven. Daarnaast fungeert Cargo Screeners als externe BAL en geeft het adviezen aan bedrijven die in de EU database geregistreerd willen worden. Dat het bedrijf niet stilzit wordt ook weer bewezen door de, in het najaar van 2014, gelanceerde e-learning module, specifiek voor de herhalingscursus op medewerkerniveau.

Handen uit de mouwen
Cargo Screeners is een kleine organisatie met een platte structuur. Stefan Berkelaar is verantwoordelijk voor operations en bedient ‘de binnenkant’ samen met Dennis. Ronald verzorgt samen met Chris de trainingen en Pieter houdt zich bezig met de commerciële kant van het bedrijf. Dat laatste betekent overigens niet dat hij niet in zijn werkkleding screening werkzaamheden uitvoert in de loods. “Juist omdat wij een klein bedrijf zijn, steekt iedereen zijn handen uit de mouwen, op alle vlakken”.

Kansen zien en benutten
Dat Cargo Screeners steeds nieuwe mogelijkheden ziet blijkt ook uit het feit dat ze afgelopen oktober in de afhandelingloods van Swissport een x-ray machine hebben neergezet. “Wij zijn gaan praten met de directie en we konden aantonen dat er een flinke efficiencyslag gemaakt kon worden wanneer in de loods van Swissport permanent een x-ray machine zou staan. De directie van Swissport was meteen enthousiast over ons plan”, zegt Pieter. Tevens biedt Cargo Screeners de klanten de mogelijkheid om grote partijen ‘unknown’ rechtstreeks aan te leveren bij Swissport. Dit scheelt een extra stop en daardoor tijd en geld.

Wereld van gunnen
Cargo Screeners heeft respect voor hetgeen de concurrenten reeds hebben neergezet. Pieter zegt: “De markt is groot genoeg voor meerdere aanbieders en het is prettig voor de klanten dat ze kunnen kiezen met wie ze in zee willen gaan. Wij gaan altijd uit van onze eigen kracht, onze passie en ons enthousiasme. Onze industrie is er een van gunnen. We zijn weliswaar een nieuwe speler op de markt maar de mensen in het bedrijf zijn ‘oudgedienden’. Klanten vertellen ons dat onze tariefstelling scherp is en belangrijker nog: dat ze onze service waarderen.”

cargoscreeners

Be the first to comment on "Cargo Screeners: New kid on the block in de wereld van veiligheid"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*