CLECAT Air Cargo Conference: Ground for change?

Hangt de toekomst van de wereldwijde luchtvrachtindustrie af van de druk van overheden en grote klanten? Of kunnen we zelf nog wat doen om onze industrie gezond te maken?

 

 

 

 

 

 

Veranderen is altijd moeilijk, bijvoorbeeld wanneer je het met 28 landen eens moet worden over nieuwe regels voor de internationale handel. Dat gaat nooit snel en je komt altijd op compromissen uit.  Nog lastiger is het om een wereldwijde industrie met honderden airlines en afhandelaars en vele duizenden expediteurs te innoveren. Dat bleek weer eens tijdens de jaarlijkse Freight Forwarders’ Day van de CLECAT. Zelfs concrete voordelen zoals het overbodig maken van de documentatiebalie van afhandelaars (kort uitgelegd door Kester Meijer van KLM Cargo, zie foto) helpen maar beperkt.

De technische richting lijkt duidelijk: XML via Internet (in plaats van EDI over dure ouderwetse netwerken). Diverse sprekers/panelleden pleiten daarvoor. Anderen wezen op de cloud of op Blockchain als technologie om op te bouwen.

Om de performance van het door2door air cargo proces  te meten en de kwaliteit te vergroten zou het CargoIQ “Master Operating Plan” – het juiste middel zijn. Executive Director Ariaen Zimmerman vertelde dat kleinere expediteurs daar gemakkelijker en goedkoper aan mee kunnen gaan doen.

Modernisering of vervanging van oude, sinds de jaren ’60 ontwikkelde systemen in het hart van wereldwijd opererende airlines is vooral een kwestie van geld en tijd, zeker als je alle buitenstations mee wilt nemen.

Hoe nu verder? Een big bang is ondenkbaar, de druk om te veranderen moet komen van klanten en overheden. Bijvoorbeeld bij PLACI (het nieuwe PreLoading Advance Cargo Information concept) zou XML vereist moeten zijn. XML maakt een veel betere informatie-uitwisseling mogelijk, ook via mobiele app’s. Deze data-uitwisseling moet niet alleen leiden tot efficiëntere ketens, maar ook de overheden helpen om het toezicht op de internationale handel veel effectiever in te richten. Moderne IT-tools kunnen zelfs de ogenschijnlijke paradox tussen Security en Facilitation in een gelukkig huwelijk veranderen wanneer het hele proces beter ingericht wordt.

De meest prangende vraag is: wordt de luchtvrachtsector binnenkort overvallen of deels uitgeschakeld door nieuwe spelers of kunnen we achterover leunen en vertrouwen op de druk van grote klanten en overheden?

Meer lezen? Klik hier voor de nieuwsbrief van CLECAT.

Be the first to comment on "CLECAT Air Cargo Conference: Ground for change?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*