Feest bij Bofresh ter ere van het behalen van het AEO certificaat


Notice: Trying to get property of non-object in /home/chmagazine/domains/cargomagazine.nl/public_html/wp-content/themes/mh_newsdesk/includes/mh-custom-functions.php on line 123

Op 17 december 2012 meldt de douane zich stipt om 15.00 uur bij expediteursbedrijf Bofresh.Niet om een controle uit te voeren maar voor de feestelijke uitreiking van het AEO certificaat! Sonja Bremer van Bofresh ontvangt het AEO certificaat uit handen van Josje van der Tonnekreek, manager bij de Douane, kantoor Schiphol Cargo. Ook aanwezig zijn Sharon Weisse, klantcoördinator en onderzoeker Sipke Buma van het inspectieteam.

Bofresh is het laatste bedrijf dat nog dit jaar het AEO certificaat uitgereikt krijgt. Daarmee behoort Bofresh tot de 1250 internationaal georiënteerde bedrijven in Nederland die aan de AEO kwaliteitseisen voldoen.

Waarom een AEO certificering?

Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 gelden er strengere veiligheidsregels voor bedrijven. In 2007 is door de Europese Unie het Authorised Economic Operator (AEO) certificaat ingevoerd. Bedrijven die aan de kwaliteitseisen van dit certificaat voldoen, worden door de douane minder streng gecontroleerd en zijn daardoor minder tijd kwijt bij grensoverschrijdende handel.

Voor een bedrijf als Bofresh betekent dit dat zij sneller en efficiënter kan werken maar het betekent ook erkenning.

Een droom die uitkomt

Toen Sonja Bremer in 2009 met Bofresh begon, wilde zij meteen opgaan voor AEO certificering.

Haar klantcoördinator Sharon Weisse  raadde haar dit toen af. Een bedrijf heeft tijd nodig om aan de eisen op het gebied van naleving van voorschriften, logistieke administratie, solvabiliteit en bedrijfsveiligheid tegemoet te komen. In juni 2012 heeft Sonja de handschoen alsnog opgepakt.

Nu, na 3 jaar runnen van haar bedrijf, toont AEO certificering aan dat Bofresh is uitgegroeid tot een succesvol en gekwalificeerd expediteursbedrijf.


Streng doch rechtvaardig

Om in aanmerking te komen voor het AEO certificaat is Bofresh volledig doorgelicht. Dat betekent dat de administratieve, logistieke en financiële processen zijn doorgenomen en geanalyseerd op risico’s. Daar waar sprake was van risico’s, heeft Bofresh maatregelen genomen. Het bedrijf heeft op verzoek van de inspectie zelf de oplossingen aangedragen. Dat is uniek voor de Nederlandse situatie. Tenslotte weet een bedrijf zelf het beste hoe de risico’s te tackelen. De douane noemt dit de “open norm”: bedrijven worden uitgenodigd met hun eigen “bedrijfsspecifieke” oplossingen te komen.

In andere landen komt het voor dat de douane de processen doorlicht zonder het bedrijf daarin te kennen (verticale methode). Nadeel is dat je er als bedrijf veel minder van leert en dat het de samenwerking tussen bedrijven en douane niet bevordert. In Nederland is die samenwerking juist cruciaal. Douane en AEO gecertificeerde bedrijven als Bofresh zorgen met elkaar voor een veilige logistieke keten. Het belang van die samenwerking zien we vandaag ook terug in de mensen die vanuit de douane aanwezig zijn bij de uitreiking van het AEO certificaat(zie foto’s).

 

 

 

Een kwestie van vertrouwen

De douane ziet de AEO gecertificeerde bedrijven als bedrijven die in de basis betrouwbaar zijn.

Dat is voor de waardering en het imago van een bedrijf van groot belang. Kies je als klant voor het AEO gecertificeerde Bofresh, dan weet je dat je voor een betrouwbaar expediteursbedrijf kiest.

Vertrouwen krijgen is één ding, vertrouwen vasthouden een ander.  Mevrouw Van der Tonnekreek benadrukt het belang om te blijven voldoen aan de kwaliteitseisen van de AEO certificering door scherp en transparant te blijven. Een bedrijf als Bofresh hoeft dat niet alleen te doen. Zij vraagt Sonja Bremer om bij twijfel contact op te nemen met klantcoördinator Sharon Weisse of met één van haar collega’s. De douane is er om samen met AEO gecertificeerde bedrijven naar oplossingen te zoeken.  In noodsituaties kan de COP (onderdeel van CC) gebeld worden.

 

Schiphol verandert door AEO certificering

In 2008 kleurde de goederenstroom op Schiphol nog rood met enkele groene stippen. Nu is meer dan 80% van de goederenstroom AEO gecertificeerd en kunnen we spreken over “groen met rode stippen”. Het streven is om de gehele keten sluitend te maken. Dat moeten we met elkaar doen, de bedrijven voorop. Opdat de AEO gecertificeerde bedrijven elkaar beter kunnen vinden en steunen, organiseert de douane regelmatig AEO dagen.

Dankwoord

Sonja Bremer bedankt de douane voor het AEO certificaat dat in een roze lijstje aan haar is uitgereikt. Roze is de kleur van haar bedrijf en het is heel  bijzonder dat de douane hier oog voor heeft gehad.

Ze hangt ten overstaan van de aanwezigen het lijstje op aan het haakje dat voor de gelegenheid al in de muur is geslagen. Hiermee is haar AEO certificering, gedateerd op 16 november 2012, een feit.
De beschikking zelf gaat de kluis in. De bloemen gaan mee naar huis waar ook partner Jaap en dochter Bo ervan kunnen genieten. Zij zijn ook aanwezig en trots op het bereiken van deze mijlpaal.

Be the first to comment on "Feest bij Bofresh ter ere van het behalen van het AEO certificaat"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*