Nando Akkermans van Lucendis, “Groen ondernemen? Ga het dak op!”

Een luchtfoto van Schiphol anno 2020: we zien het grijze banenstelsel, het blauwe water van de Ringvaart en… de spiegelende daken van vrachtloodsen voorzien van zonnepanelen. Nando Akkermans van Lucendis ziet het helemaal voor zich. Cargo Magazine sprak met hem over de innovatieve combinatie van groen ondernemen en kosten verlagen.

 

Digitalisering financieren via zonnepanelen
Nando vertelt: “Bedrijven moeten voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen. Er moet steeds meer gedigitaliseerd worden. Daar heeft men doorgaans geen of te weinig geld voor. Veel bedrijven in de logistiek hebben grote panden die een groot dakoppervlak hebben. Hoe mooi zou het zijn als die bedrijven inkomsten kunnen genereren en tegelijkertijd kosten kunnen besparen door middel van het verhuren van hun daken?” Het idee is ingenieus en simpel tegelijk: bedrijven verhuren hun daken aan Lucendis die er zonnepanelen op installeert (een zogeheten PV-systeem). Met de huuropbrengst kunnen bedrijven bijvoorbeeld investeren in digitalisering van hun bedrijfsprocessen.

Research & development
De afgelopen jaren heeft Lucendis, samen met juristen en de overheid, veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van dit concept. “Om deze propositie neer te zetten of te realiseren, moet je gedegen onderzoek doen en goed nadenken over de contractvorm”, aldus Nando. “Ik ben ervan overtuigd dat we pandeigenaren en -huurders enthousiast kunnen maken voor ons concept”.

Legio voordelen
“Wanneer eigenaren en huurders hun panden door ons laten voorzien van zonnepanelen, hebben zij er direct voordeel van”, legt Nando uit. Het mes snijdt aan twee kanten want wanneer een bedrijf kan aantonen CO2 neutraal te opereren, kan het punten verdienen via de ISO-certificering. Hoe ‘groener’ het bedrijf, hoe hoger het op de ‘ladder’ staat. Pandeigenaren hoeven zelf geen
investering te doen. Lucendis werkt samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen, onderhouden en reinigen van PV-systemen. Een bijkomend voordeel is dat tijdens de jaarlijkse reiniging het dak meteen geïnspecteerd wordt. Installaties zijn ook verzekerd tegen bijvoorbeeld hagelschade. Panelen die beschadigd raken, worden onmiddellijk door het installatiebedrijf vervangen.

Lees het volledige artikel op pagina 44 in Cargo Magazine, klik hier

 

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

 

Be the first to comment on "Nando Akkermans van Lucendis, “Groen ondernemen? Ga het dak op!”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*