Guus de Goeij: ‘Dreigend tekort aan declaranten is zorgwekkend’

“Declaranten? Dat zijn toch die saaie en strenge mensen die altijd de vertragende factor zijn wanneer de zending weg moet?” Guus de Goeij weet maar al te goed hoe er over dit beroep gedacht wordt. Hij was zelf jarenlang douanedeclarant en draagt nu ook als docent zijn passie voor het vak over. En dat laatste is hard nodig, want er dreigt een serieus tekort aan deze vakmensen. “Dus weg met dat misverstand dat het een saai vak is; het is juist hartstikke interessant en afwisselend.”

Guus de Goeij begon in 1978 bij een kleine expediteur op Schiphol als vrijmaker. Hij denkt met weemoed terug aan de tijd waarin documenten met de typemachine en carbonpapier tot stand kwamen en waarin hij lopend de papieren ophaalde en wegbracht. “De security stelde nog niet veel voor en je kon wel eens een stukje afsnijden en over het platform lopen”, lacht hij. In de jaren tachtig – de Gouden Eeuw voor de luchtvracht – raakte De Goeij geïnteresseerd in het vak van douanedeclarant. Hij ging twee jaar lang één avond per week naar school en behaalde bij Oram in Amsterdam zijn vakdiploma.

Specifieke opleiding ontwikkelen
We zijn inmiddels een flink aantal jaren verder en Guus de Goeij is geen declarant meer. Hij werkt bij Gerlach & Co BV als Business Development Manager Customs & Trade Compliance en hij is docent bij TLN Fenex.
De Goeij geeft introductiecursussen over de douane en trade-complianceawareness-trainingen. “Doordat ik echt verhalen en ervaringen uit de praktijk kan delen, weet ik cursisten wel te interesseren voor het vak van douanedeclarant. Het is een tak van sport die volop in beweging en ontwikkeling is.” De voormalig declarant vertelt dat er op verschillende vlakken initiatieven zijn om het vak beter op de kaart te zetten. “Verschillende scholen hebben plannen om een specifieke opleiding te ontwikkelen en ook binnen de EU gaan er stemmen op om een erkend diploma verplicht te stellen voor declaranten. Overigens is bij deze ontwikkelingen wel enige haast geboden. Als we er te lang mee wachten, hebben we over een aantal jaar echt een probleem. Er is sprake van een flinke vergrijzing en te weinig jonge mensen kiezen voor dit vak.”

Lees het volledige artikel in Cargo Magazine op pagina 56 klik hier

Be the first to comment on "Guus de Goeij: ‘Dreigend tekort aan declaranten is zorgwekkend’"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*