Nieuwe bachelor bedient bedrijfsleven én Douane

Aan hogeropgeleiden die bij de Douane of in de grensoverschrijdende logistiek aan de slag willen, is geen gebrek. Het huidige hbo-onderwijs biedt werkgevers echter bepaald geen maatwerk. Daar komt verandering in met de vierjarige deeltijdopleiding Customs &Trade Compliance binnen de studierichting Logistics Management van Fontys Venlo. Die stoomt studenten klaar tot customs professional pur sang.

“Deze bachelor-opleiding voorziet in een duidelijke behoefte – binnen het bedrijfsleven, maar ook bij de Douane”, zegt Frank Heijmann, hoofd handelsrelaties van Douane Nederland. “We zien graag dat goed geschoolde medewerkers onze dienst versterken. Die werven we normaal het liefst aan de poort. Zo hebben we hbo’ers vanuit diverse disciplines binnengehaald. Om op hun niveau aan de slag te kunnen, moeten zij nu eerst de interne F-opleiding volgen. Dat betekent nóg eens twee jaar in de klas zitten, terwijl je dus al een hbo-diploma op zak hebt. Niet zo efficiënt, natuurlijk. En gekwalificeerde academici hadden we al helemaal weinig. Andersom is die interne opleiding niet geaccrediteerd. Intern opgeleide F’ers die willen doorgroeien naar academisch niveau kampen met het feit dat ze geen erkende bachelor hebben.”

Volwaardige opleiding
Met de komst van de masteropleiding aan de Rotterdam School of Management in 2014 werd al een eerste stap gezet om het externe onderwijsaanbod beter te laten aansluiten op de vraag naar douaneprofessionals. Heijmann: “In dat jaar startte men met achttien studenten, waarvan ruim de helft bij onze dienst werkte. Het is mooi om te zien dat de samenstelling met elke lichting meer divers wordt. De afgelopen september gestarte derde leergang telt negen Nederlandse douanemedewerkers en enkele collega’s uit België, Ierland, Turkije en China. De andere helft van de deelnemers is afkomstig uit het internationale bedrijfsleven.” De masterstudie is echter niet voor iedereen weggelegd. Met de bachelor – waarvan het voornemen is dat die dit jaar gaat starten – komt er een gangbare, met publieke middelen gefinancierde opleiding bij. “Het is een volwaardige opleiding, die openstaat voor iedereen die in aanmerking komt voor het volgen van hbo-onderwijs”, stelt Heijmann. “En het mooie is dat deze geaccrediteerde opleiding de functionele mobiliteit van medewerkers bevordert.”

Lees het volledige artikel in Cargo Magazine op pagina 59 klik hier

Be the first to comment on "Nieuwe bachelor bedient bedrijfsleven én Douane"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*