Mr. Roelof Andringa: Verlegging invoer-btw bij e-commerce zendingen

Telefoontje van de Douane “verlegging van invoer-btw wordt mogelijk verkeerd toegepast.” Binnenkort volgt een controle.

Dat zijn geen leuke berichten maar toch gebeurt het tegenwoordig regelmatig dat logistieke dienstverleners in de problemen komen door een verkeerde toepassing van de btw-verlegging bij invoer, met name bij e-commerce zendingen. In deze korte bijdrage zal ik aangeven waar het naar onze ervaring fout gaat en waar logistieke dienstverleners op kunnen letten.

Inleiding
De invoer van e-commerce goederen neemt een belangrijke plaats in, in de totale goederenstroom naar Europa. In het bijzonder geldt dat voor goederen die door Aziatische verkopers via handelsplatvormen, zoals Amazon en Ebay, rechtstreeks aan Europese consumenten worden verkocht. De inklaring van dergelijke zendingen is vaak lastig vanwege de grote verscheidenheid aan goederen, en omdat een verkoopprijs ten tijde van de invoer veelal (nog) niet voorhanden is, en omdat (te) veel aanspraak wordt gemaakt op de vrijstelling voor zendingen van een geringe waarde (€ 22,- voor de btw en € 150,- voor de invoerrechten). Daarmee is het op juiste wijze inklaren van e-commerce zendingen op zichzelf al een uitdaging.

De e-commerce handelaren zelf hebben ook moeite om aan hun btw-verplichtingen te voldoen. Dat blijkt in ieder geval uit de vele rapporten over het “btw-gat bij e-commerce”. De Europese Commissie heeft de praktische- en minder praktische problemen van de btw- en douaneverplichtingen bij e-commerce ook gesignaleerd en heeft daarom recentelijk een aantal voorstellen gedaan, enerzijds om het voor buitenlandse bedrijven makkelijker te maken om aangifte te doen, en anderzijds om de handelsplatvormen mede aansprakelijk te stellen voor de btw op de verkopen via hun platvormen. Meer hierover vindt u op de website van de Europese commissie, maar waar ik het in deze bijdrage over wil hebben staat daar los van, en betreft alleen de verlegging van de invoer-btw.

Typische vergissingen
Verlegging van invoer-btw houdt in dat de btw die is verschuldigd ter zake van de invoer niet direct bij invoer hoeft te worden voldaan, maar kan worden volstaan met vermelding van de invoer-btw op de periodieke aangifte omzetbelasting van de importeur of zijn beperkt fiscaal vertegenwoordiger. Aangezien de invoer btw op hetzelfde aangiftebiljet in aftrek kan worden gebracht, is dan per saldo geen invoer-btw af te betalen.

Voor zover ik kan overzien, hebben verkopers van buiten de EU goed in de gaten dat Nederland mogelijkheden kent om geen invoer-btw te hoeven betalen, en laten logistieke dienstverleners zich verleiden om verlegging toe te passen zonder dat aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Uit onze praktijk blijkt dat er vier soorten fouten of vergissingen worden gemaakt.

Lees het volledige artikel in Cargo Magazine op pagina 62 klik hier

 

 

================

ABOUT CARGO MAGAZINE

The printed edition of Cargo Magazine is distributed free of charge in the Netherlands and Belgium and the online version will be shared with our worldwide network of proffessionals in both the Dutch and English language.  We greatly appreciate your contributionn in professional writing, an interview or editorial or advertising.

Information:

For more information please see our media-pack

Our magazine team is ready to answer any questions you may have.

Kind regards,
Cargo Magazine Team

Email : redactie@cargomagazine.nl

Be the first to comment on "Mr. Roelof Andringa: Verlegging invoer-btw bij e-commerce zendingen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*