Jos Nuijten: Op het grensvlak van sancties, sourcing en compliance

Winstpotentieel en internationale handel Het wereldwijde handelssanctiebeleid is voortdurend in beweging en beïnvloedt de handel op nieuwe manieren. Het verlangt van bedrijven dat ze naar nieuwe mogelijkheden zoeken om groei en winst te stimuleren in dit zich evoluerende sanctielandschap. Neem bijvoorbeeld Iran. Nu de economische sancties tegen het land grotendeels zijn opgeheven, zijn Westerse bedrijven in diverse branches geïnteresseerd om weer met Iran zaken te doen. Geïnteresseerde partijen bezoeken het land om zich te oriënteren op welke producten in Iran afzet kunnen vinden.

 

 

Hoe zou een eerste, hypothetisch sourcingbezoek aan Iran eruit kunnen zien? Stel dat een bezoeker kansen ziet voor de verkoop van schotelantennes. Hij zoekt contact met een reseller om een partij antennes via luchtvracht te leveren. Hoewel dit scenario er eenvoudig uitziet, speelt een groot aantal factoren een rol. Dat zijn onder meer de volgende.

• Wie is deze hypothetische geïnteresseerde precies?
• Uit welke onderdelen bestaat een satellietschotel?
• Zijn er andere toepassingen voor het product naast de ontvangst van televisie-uitzendingen?
• Hoe zorgt de exporteur of expediteur voor vrachtdocumentatie voor de luchtvaartmaatschappij?
• Waar is de reseller gevestigd?
• Waar is het product gemaakt?
• Zal de zending nog via een ander land doorgevoerd worden?

Hoewel veel in- en verkopers zich vooral richten op het verminderen van kosten en op on-time levering, wordt een meerderheid geconfronteerd met een markt die gedomineerd wordt door regelgeving, wat mogelijk een negatieve invloed heeft op het imago en de bottomline van een bedrijf. Echter, winstpotentieel hoeft niet ten koste te gaan van complexe regelgeving door te anticiperen op risico’s alvorens over te gaan tot verzending en inkoop. Succesvolle bedrijven wegen vooraf de juiste handels- en sourcingfactoren af, al dan niet in combinatie met inkoop en voorafgaand aan besluiten over transacties.

Lees het volledige artikel op pagina 55 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

Be the first to comment on "Jos Nuijten: Op het grensvlak van sancties, sourcing en compliance"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*