Verduurzaming: van volgen naar leiden

Er is veel veranderd sinds het vorige gesprek dat Cargo Magazine had met Arthur van Dijk, algemeen voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. In de afgelopen 4 jaar heeft de organisatie een transitie doorgemaakt: TLN is door een reorganisatie moderner geworden, er is veel jong talent aangenomen en men is anders gaan werken. Wat echter onveranderd is, is de ambitie van TLN: een betrouwbare bron voor en in de logistiek zijn.

Hokjes afgebroken
“Er is inderdaad veel veranderd de afgelopen tijd”, begint Arthur zijn verhaal. “Door een interne verbouwing hebben we letterlijk en figuurlijk de bestaande hokjes op kantoor afgebroken. Collega’s werken in één grote ruimte waardoor zowel de interne communicatie als de onderlinge samenwerking sterk verbeterd zijn. We hebben ons strategisch meerjarenplan vastgesteld. Daarin geven we aan dat TLN voor het geluk van de gehele sector gaat in plaats van dat van individuele leden. Let wel: We komen nog steeds voor onze leden op, alleen vanuit een groter perspectief voor alle leden gezamenlijk. Dat doen we in de landelijke politiek maar ook in Brussel waar we goed vertegenwoordigd zijn.”

Duurzaamheid
Door een stempel te drukken op de verduurzaming van de sector, toont TLN haar ambitieniveau. De organisatie is met betrekking tot dit onderwerp niet volgend maar leidend. TLN neemt ondernemers, groot of klein, aan de hand en helpt hen op het gebied van duurzaamheid, met elektrische vrachtauto’s als voorbeeld. De kilometerheffing die de regering voorstelde werd niet met open armen ontvangen. Sterker nog: men was mordicus tegen. Maar door ‘om te denken’ in kansen in plaats van in bedreigingen werd al snel voordeel behaald: de opbrengsten van de heffing vloeien terug naar de sector. De overheid heeft namelijk toegezegd die opbrengsten te gebruiken voor de verduurzaming van het wegtransport. Duurzaamheid is daarmee een businesscase geworden.

Lees het volledige artikel op pagina 16 in Cargo Magazine klik hier

Be the first to comment on "Verduurzaming: van volgen naar leiden"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*