De doorbraak van Business Analytics in de Logistieke Keten

Business intelligence, big data, descriptive analytics, allemaal termen die de laatste jaren regelmatig voorbij komen in de logistieke vakbladen. Districon is al jarenlang actief in dit veld en ziet een positieve kentering. Na jarenlange terughoudendheid beginnen bedrijven in de logistieke sector de toegevoegde waarde nu echt te erkennen.

Logistiek bulkt van interessante data
We weten al jaren dat de logistieke keten als geen andere bedrijfstak bulkt van de data. Door het vele gebruik van systemen, van ERP, WMS, TMS tot planningssystemen, zien we transactionele data, stamdata en volop statusinformatie en timestamps van de gehele keten. Wat doen we met al deze data? Het gros van de bedrijven werkt vooral met de periodieke standaardrapportages op deelprocessen om daarmee reactief de performance te evalueren en/of actielijsten te maken. In de praktijk wordt daarnaast nog steeds veel gebruik gemaakt van Excel om verschillende databronnen te combineren tot managementinformatie en om dagelijkse stuur- informatie te vergaren. Deze benadering kan redelijk goed werken, maar is vaak arbeidsintensief, foutgevoelig en complex. De laatste jaren maken bedrijven in de logistieke keten meer en meer gebruik van de kracht van data. in de logistieke keten, waar de marges al klein zijn is het cruciaal dat de informatie uit de data gehaald wordt om de winstgevendheid op peil te houden, of zelfs te verbeteren, en toegevoegde waarde te bieden aan de klanten.

Hoe te starten met descriptive analytics?
Veel bedrijven in de logistiek willen vaak wel ‘iets’ met business intelligence en de uitgebreide data, maar weten vaak (nog) niet goed ‘hoe’ hier invulling aan te geven. Wij willen in artikel graag een 6-tal tips met u delen.

Lees het volledige artikel op pagina 46 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

Be the first to comment on "De doorbraak van Business Analytics in de Logistieke Keten"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*