Douane: Vijf misvattingen over classificatie

Hoeveel douanerechten bedrijven betalen voor het importeren of exporteren van producten, hangt af van de goederencodes die aan de producten zijn toegekend. In de praktijk krijgt dit classificatieproces vaak niet de aandacht die het verdient, wat kan leiden tot grote risico’s zoals hoge boetes of strenge sancties. Richard Groenendijk, General Manager van AEB Nederland geeft aan wat de vijf belangrijkste misvattingen over goederencodes zijn. Wist u dat de totale handel van de Europese Unie met de rest van de wereld een waarde heeft van maar liefst 2851 miljard euro? Dat is de optelsom van alle import en export die Eurostat op basis van de cijfers van 2010 heeft berekend.

 

 

Dit omvangrijke verkeer van goederen kan alleen door de douanekantoren in de 27 lidstaten van de EU worden gecontroleerd als sprake is van uniforme procedures. Daarom krijgen alle goederen een goederencode die is vastgelegd in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN). Het belang van classificatie Het toekennen van de juiste goederencodes of GN-codes aan goederen – oftewel classificatie – is één van de belangrijkste handelingen in het internationale handelsverkeer.

De goederencode is niet alleen bepalend voor de hoogte van de douanerechten, de btw op ingevoerde goederen en accijnzen, maar wordt ook gebruikt om aan te geven voor wel goederen restricties, vergunningen, documentatie- of informatieverplichtingen gelden. En niet onbelangrijk: classificatie speelt een belangrijke rol in de goedkeuring van vereenvoudigde douaneprocedures voor bijvoorbeeld AEO-certificering. Hoewel de belangen van het toekennen van juiste goederencodes groot zijn, krijgt het classificatieproces in de dagelijkse praktijk niet altijd de aandacht die noodzakelijk is. Wij hebben voor u de vijf belangrijkste misvattingen over goederencodes op een rij gezet.

 

Lees het volledige artikel op pagina 50 in Cargo Magazine, klik hier

latest-edition

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

Be the first to comment on "Douane: Vijf misvattingen over classificatie"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*