Jonas van Stekelenburg Head of Cargo AAS, “We zitten in een hausse”

Het einde van 2017 komt alweer in zicht. Het is een veelbewogen jaar waarvan ik verwacht dat er nog het een en ander staat te gebeuren. Het afgelopen jaar is op luchthaven Schiphol de luchtvracht sterk gegroeid. We zitten in een hausse: maand na maand hebben we de vrachtvolumes zien groeien net als op de onder ons omringende airports. Heel positief alhoewel het soms piept en kraakt. Heel mooi die groei, maar helaas werd begin dit jaar duidelijk dat we op Schiphol de groei niet kunnen doorzetten.

 

 

 

De slotproblematiek raakt de vracht sector op AMS hard. We voorzien een stevige daling in de vrachtvluchten. Het is voor het eerst dat Schiphol en haar gebruikers met slotkrapte te maken hebben, en – anders dan sommige andere airports met slot schaarste – we hebben er nauwelijks aan kunnen wennen: 1) het is een (tijdelijk) plafond dat ingesteld is vanwege de overlast voor de omgeving maar operationeel kraakte het nog niet, en 2) de sterke groei van de afgelopen tijd was dusdanig groot dat we eerder bij het plafond aankwamen dan gedacht. Hoe het ook zij: we kunnen niet bij de pakken neer gaan zitten. “Never waste a good crisis” is ook mijn adagium.

Samen met airlines en andere vrachtpartijen, Slot Coördinatie en de voor transport verantwoordelijke ministeries wil Schiphol zich gaan inzetten op betere aansluiting van vracht op de (slot) operatie op Schiphol. Ook goed om deze periode te gebruiken om kwaliteitsverbeteringen door te voeren en om efficiënter te worden met de beperkte capaciteit. Dergelijke verbeteringen bereiken we alleen door goed te communiceren, door vertrouwen te hebben in elkaar en door open en transparant te zijn in samenwerking. Initiatieven zoals het Smart Cargo Mainport Programma, de Holland Flower Alliantie als ook Pharma Gateway Amsterdam laten zien hoe professioneel en volwassen de Nederlandse luchtvrachtsector is. Telkens weer is onze kracht om met zowel private als publieke partijen de schouders te zetten onder de drang naar kwaliteit en efficiëntie. Met een dergelijke houding borgen we het belang van een sterke vracht hub in Amsterdam.

Op het moment van schrijven zitten we nog in onzekere tijden. De slots voor winter 2017 zijn (voor het grootste deel) vergeven en er is een groot tekort aan vrachtvluchten. Voorts is op de door de vracht community voorgestelde ‘local rule’ vanuit Den Haag positief op gereageerd; daarmee komt er een vorm van voorrang voor vrachtvluchten in slot toebedeling. Maar hoe een en ander zal uit pakken, is afwachten. Voor nu en de nabije toekomst is het belangrijk dat we met alle vrachtpartijen open blijven communiceren, hoe lastig dit soms ook is. Mijn deur staat open.

Jonas van Stekelenburg
Head of Cargo
Amsterdam Airport Schiphol

De volledige uitgave lezen van Cargo Magazine? klik hier

Cargo magazine kosteloos ontvangen? Klik hier

 

Be the first to comment on "Jonas van Stekelenburg Head of Cargo AAS, “We zitten in een hausse”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*